måndag 30 maj 2016

Skägg, från forntidens egypten till nu. Del 2

På grund av studentbal och lite annat smått och gott kommer inlägget först idag. I senaste inlägget hann vi fram till mitten av 1400-talet och Henrik VI misstycke till mustaschen, nästa stopp i historien är renässansen. Vi är redan försenade så twista mustaschen och kamma skägget för nu fortsätter resan genom skäggets historia!

Från 1500-talet och in till mitten av 1600-talet varierade skäggen mycket, men det var ändå främst långa och stora skägg man såg. För att få ett litet hum av hur många olika stilar det rörde sig om så beskrev William Shakespeare över 90 olika skägg i sina olika pjäser! Kring slutet av 1600-talet ökade dock perukernas storlek och det på bekostnad av skägget.

När vi då kollar på 1700-talet fanns det inte mycket skägg att tala om, däremot gjorde mustaschen en comeback. Speciellt officerare värderade mustaschen högt och det höll i sig ända fram till en bra bit in på 1900-talet. Det finns även texter som säger att soldater som hade dålig skäggväxt var tvungna att måla ditt en mustasch för att passa in.

1800-talet går att beskriva som "woho!" för alla skägg älskare! Det började lite försiktigt med polisonger som blev allt längre, och omkring 1830 hade de nått till långt ner på halsen. 1835 tyckte man i USA att det gått för långt och begränsade, iaf inom militären, polisongernas längd till öronsnibbarna. Men efter det så spred sig bara håret till nya delar av ansiktet, och spridningen fortsatte genom resten av 1800-talet. Tar vi en titt kring 1850 så fanns det bl.a polisonger, hakskägg, helskägg och buskiga mustascher i så gott som varenda mans ansikte. Ett fotot från 1870 visar studenter från Harvard där alla, utan undantag, bar någon form av ansiktsbehåring.

Nu är vi framme på 1900-talet och får bevisat att all ny teknik inte bara är av godo.
Framförallt två nya uppfinningar satte ett snabbt stopp för 1800-talets skägg era.
Det ena va gasmasken, denna uppfinning va givetvis bra för att skydda mot gas men hemsk mot alla som ville stoltsera med ett mäktigt skägg, då gasmaskerna krävde ett renrakat ansikte för att hålla tätt.
Den andra uppfinningen va det moderna rakladet. Uppgraderingen av rakbladet innebar bland annat att det blev vassare och gjordes rostfritt, vilket i sin tur gjorde att rakningen blev säkrare och gick snabbare. Resultatet av dessa uppgraderingar gjorde därmed att rakning blev mer och mer populärt.
Inte nog med detta började man även dra hygien som ett argument till att raka sig. Enligt en artikel i Chicago chronicle från 1903, kunde ett genomsnittsskägg vara ett hem till över 200 000 farliga mikrober.
År 1907 försökte man i New Jersey att införa en skäggskatt för att främja, vad man ansåg vara den mer moraliska rakningen.
Allt detta gjorde att vi nu såg ett nästan lika skägglöst samhälle som under 1700-talet.

         
             Bild lånad från day views.com

När de stora krigen va över började skäggen komma tillbaka och under 1950-talet fick skägget nya betydelser. Nu blev det mer en symbol mot militarism och konformism, detta symbolvärde blev än starkare under 60-talets hippierörelse och ungdomsgrupper under 70-talet.

Nu är vi framme vid slutdestinationen för vår resa och landat i nutiden. Man kan väl säga att det är en frihetstid för skägget, varken tvång, politisk betydelse eller statussymbol, iaf inte i västvärlden. Skägget känns numera mer som en accessoar, du bär det du tycker är snyggt och trivs med, som en andra frisyr, och vem vill inte utnyttja möjligheten att bära två frisyrer!? Även om det säkert sitter mest i huvudet känner sig många manligare med ett skägg och hos vissa uppfattas en som bär skägg som en trygg person, men då ska skägget vara välvårdat.


   Bild lånad från emgn.com (även min skäggidol)

Vad kan vi då lära oss genom denna resa?! Jag tänker iaf ta vara på tiden nu att odla så mycket det går innan någon sätter stopp för det igen. Sen vad du tar med dig får du själv bestämma, men hoppas du hittat något intressant bland alla ord du har läst.

Tack för att du orkat läsa allt och hoppas du kunnat lära dig något nytt!?
Som vanligt, har du några frågor eller vill att jag ska ta upp något speciellt är det bara att lämna en kommentar så ska jag se vad jag kan göra. Hjälp mig också gärna dela bloggen vidare så fler kan ta del av den och kanske inspireras till att själva börja odla.

Nästa vecka blir det en ny uppdatering på mitt egna odlande följt av en ny produkt recension. Ha en bra dag nu alla och njut av solen så hoppas jag vi ses igen nästa vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar