söndag 22 maj 2016

Skägg, från forntidens egypten till nu. del 1 av 2

I dagens inlägg blir det till att följa skäggets resa genom historien. Hur har trenderna ändrats, vilka bar skägg och vilka regler kring skägg har det funnits är några punkter som kommer finnas med.
Så bänka dig med din skäggborste så åker vi!

Bild lånad från touregypt.net

Under min research så startar vi i forntidens egypten, forskare tror att det redan då va en viktig symbol och då främst för hög status. Ser man på gamla teckningar/hieroglyfer så ser man att skäggen oftast va korta och kantiga eller längre med en böj på slutet. Eftersom det betraktades som en statussymbol så va det i huvudsak eliten som bar skägg, finns bilder på att även drottningar ska ha burit ett falskt skägg. Slavar lär däremot varit slätrakade. Forskare tror även att skäggen många gånger parfymerades, färgades och smyckades ut med bland annat pärlor.
Ser man till religion, så finns det skrivet i gamla testamentet att guds utvalda folk ska låta skägget växa fritt.

Rör vi oss framåt till antiken så ska hettiterna vara de första som bar "riktiga" polisonger.
Alexander den store ska ha varit den som ändrade skägg trenden i Grekland. Innan han kom till makten va det vanligt med skägg, men han ansåg det vara opraktiskt för hans soldater att bära det och bestämde därmed att de skulle vara rakade. Detta rakade utseende spred sig även utanför militären och Grekland och höll i sig ett bra tag.
Den romerska kejsaren Hadrianus ska emellertid väckt nytt liv i ansiktsbehåring, då han odlade fram ett skägg för att dölja sin dåliga hy.

Nästa epok vi besöker blir medeltiden.
Hittade inte jätte mycket här, men kyrkan hade (som i så mycket annat) en hel del att säga till om även om skägg. Under en period va de grekiska prästerna renrakade medans de i väst va skäggiga, men efter ett par år med osämja så vart helt tvärt om.
År 1096 hotade en ärkebiskop i Rouen att utesluta alla skägg bärare från kyrkan, vilket va en ganska big deal på den tiden. Vid tiden för hoten så började prästerna i öst att odla fram det skägg som fortfarande finns representerat bland de ortodoxa kristna idag.
Under 1400-talet så blev skägget en statussymbol i Västeuropa, det va dock inte alla som gillade det.
En som inte va för helskägget va Henrik VI i England, den här gubben bestämde nämligen i mitten på 1400-talet att överläppen skulle rakas minst varanan vecka så att en mustasch aldrig hann växa fram.

Bild lånad från telegraph.co.uk 

Detta blir slutet på del 1, nästa vecka fortsätter vi med renässansen.
Tack för ditt besök! och som vanligt, har du några frågor eller önskemål, lämna då en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att möta dig. Hjälp mig också gärna dela så fler kan bli inspirerade till att börja odla och/eller lära sig något nytt om skägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar